torstai 7. marraskuuta 2013

Avautumisraita

Teksti on kirjotettu tiistaina Rovaniemi - Sodankylä välillä. 

Istun bussisa, matkalla kohti kultaista kotikasarmia. Pidennetyt lomat takana ja paluu armeijan arkeen edessä. Bussissa on rauhallinen fiilis, pari inttikaveria kattoo puhelimella jotain. Muu porukka on vetäytynyt kai tutkimaan tämän suomen ihanan alkutalven maisemia joko nukkumalla tai katselemalla likaisen lasin läpi pimeää tienpientaretta. 
Paikkani on perällä, viimeinen penkkirivi ja ikkunapaikka. Himmeiden sisävalojen lisäksi täältä tulee myös valkoisen omenan ja kirkkaan näytön valo. Korviini olen tunkenut vaikkuiset kuulokkeet josta kuuluu "Jos sä oot vapaa niin sä näytät sen. Jos sulla on elämä niin elämällä käytät sen. Jos sulla on haave saavuttamatta niin täytät sen, näin mä käsken". Ihan hyvää lyriikkaa minun mielestä. Verrattuna siihen mitä meille eniten radion taajuuksilta tarjotaan: Bileitä, viinaa ja epäonnistuneita rakkaustarinoita. Kai ne osa ihmisistä kuuntelee enimmäkseen sitä biittiä ja melodiaa, skipaten kokonaan sanat, ja sen todellisen viestin mikä sillä biisillä halutaan tuoda. Toki on siellä sellainen muuttuja että monesti biisin voi tulkita monella tapaa. 

Alkuperäinen ajatus ei ollut kuitenkaan avautua teille kuinka väärä musiikkimaku teillä on, sehän on kuitenkin makuasia ja siitä syntyisi vaan juupas/eipäs inttäminen. Se todellinen asia mistä halusin tulla tämän avautumisraita-otsikon alle avautumaan on oma näkemykseni siitä kuinka nykyteinit rakentavat itsetuntonsa tykkäyksien ja seuraajien pohjalle. Kuinka niitä kadehditaan kun toisella on instagrammissa 300 seuraajaa enemmän ja anellaan seuraajia infoboksissa jotta seuraava rajapyykki pamahtaisi rikki. 
Jatkuvalla toistolla tuolla instagrammissa törmää siihen että linkataan toisen pärstäkuvat ja tägit on jotain tätä luokkaa: #seuratkaa #tätä #ihanaa #tyttöä #follow #my #best #friend @meijumeikäläinen@meijumeikäläinen@meijumeikäläinen@meijumeikäläinen !! #tagsforlikes. Jos naapurin tepolla on 100 seuraajaa enemmän instagrammissa kun mulla, niin mitä mä ajattelen ? Varmaankin sitä että sillä on mahollisesti siistimpiä kuvia kuin mulla, ja sillä on mahollisesti laajempi sosiaalinen verkosto. En mä tunge kateellisena omiin kuviin #tagsforlikes tageja ja toivo että kohta saan tepon kiinni ja oon yhtä feimi jäbä. Ei näitä sen takia harrasteta että saadaan naama tunnetuksi, jotain muuta nautintoa siitä pitää saada. Mä nautin siitä kun saan julkaistua mahdollisesti jonkun siistin kuvan, saan motivaatiota valokuvaukseen blogin kautta ja pystyn tuottamaan jollekkin jopa hyvän fiiliksen siistillä postauksella. Nyt karkas jo vähän bloggaamisen puolelle. Mutta takaisin instagrammiin. Miksi ei voi vaan laittaa omasta mielestä laittaa niitä kuvia jotka tuntuu että haluaa jakaa muiden kanssa. Laittaa siihen tägiksi vaikka #snowboarding. Ne joita kiinnostaa lumilautailu ettii ton tägin kautta käyttäjiä jotka jakaa kiinnostavia kuvia. Sitä varten kai tuo tägäys homma on tehty, ainakin minun tietääkseni. 

Ja toisena sitten vaikka facebook, vaikka tuntuukin että se on vähän jäämässä jalkoihin verrattuna vaikka muutama vuos taaksepäin, juurikin esimerkiksi instagrammin, watsupin ja kikmessengerin takia. Noissa edellämainituissa ei oo ainakaan vanhemmat näkemässä mitä siellä puuhaillaan, ainakaan niin monesti. Verrattuna facebookkin, nykyään niin monen vanhemmatkin on jo facebookissa ja käyttävät sitä ehkä oikeaoppisemmin kuin nuoremmat. Vaikka eihän tuohon mitään sääntökirjaa oo tehty mutta kuitenkin. Poikkeuksia kuitenkin noiden vanhempienkin facetukseen on. Mulla ainakin ymmärrys loppuu sillon kun oman lapsen lapsuus laitetaan päivän tarkkuudelta facebookin seinälle jakoon kuvina ja tekstinä, ja se että joka ainoa liikkuminen taikka ruoka-ateria ilmoitetaan muille virtuaalimaailmassa aikaa viettäville. Tottahan se on sekin että miks pitää olla sellasten kaveri joka tukkii seinän täyteen? 
Minun mielestä ainakin paljon siistimpi lukee vähän uusia tilapäivityksiä jos ne on vähänkään mielenkiintosia, ja samalla jos harvemmin laittelee päivityksiä niin yleensä niiden sisältö on paljon kattavampaa. 

Ja tuo nuorten facebookin käyttäminen. Onko sulla todellakin niin laaja maku kuvissa ja tilapäivityksissä että jokainen joka siellä sun näytöllä facebookin etusivulla näkyy on tykkäämisen arvoinen. Siis kaikki ne 500 läheistä facebook-kaveria laittavat todella aina niin silmää miellyttäviä kuvia että tykkäät kaikista. Lähteeköhän hiukan tuo "tykkää" napin perimmäinen tarkoitus pois. Tuntuu että siinä tulisi joissain tapauksissa lukea "katsottu"/"facen seinää rullatessa tullut vastaan".

Oon monesti aikonu purkaa tänne ajatuksia, nyt sen tein. Ei tämä ole täysin sen vision näköinen joka minun päässäni oli joskus, mutta mitäpä väliä. Nämä on siis minun mielipiteitä asoista, en ole siis lakimiehen jakkaralla kertomassa teille että mikä on oikein ja mikä väärin. 


_MG_5472
Näiden sanojen takana seisoo tämännäköinen sälli. 


Ps. Tiedostan että kirjoitukseni ei ole äidinkielisesti erinomaista, mua kun sattumoisin ei kiinnosta tänne mitään äidinkielen esseetä kirjoittaa. 

18 kommenttia:

 1. erittäin hienoa tekstiä! vaikka tunnistin kyllä oman pienen pahani tuosta

  VastaaPoista
 2. Just niin hyvin kirjotettu. Tykkään ylipäätänsä paljon tästä blogista vaikka tämä on jotenkin aiheeltaan kaukana minusta, kahden lapsen äitistä, joka ei ole edes kiinnostunut lumilautailusta tms. ;)
  Mutta tätä seuraan niin mielelläni! Kiitos ja tsemppiä inttiarkeen.

  VastaaPoista
 3. Kolmas kerta toden sanoo: Mielenkiintoista luettavaa, oon sun kanssa ihan samoilla ajatuksilla tuota instaa ja sen tageja vastaan, myöskin tuo facebookin tykkäysnappi sylettää yhä useammin, vaikka itekki sitä tiuhahkosti näppäilen, kylläkin puolustukseksi tarvitsee sanoa mun reilu sata fbkaveria, niin oikeasti noiden kaikkien päivitykset mua kiiinnostaa ja kuvista pidän… :)

  VastaaPoista
 4. Kivaa vaihtelua tämä postaus, ja oli muuten erittäin mukaan tempaiseva kerronta! Sullahan noita (suoria) mielipiteitä riittää, tekstiksi vaan ja meidän luettavaksi! :D

  VastaaPoista
 5. Wau mitä tekstiä!! Oon niin samaa mieltä! Oon 15-vuotias ja oikeesti se tuntuu tosiaan siltä että kaverit on sillain "eikö sulla oo kavereita ko sulla ei oo kuvassa nii paljoo tykkäyksiä, vai ootko muuten vaan ruma?" tykkäyksiin ja niiden ympärillehän se elämä perustuukin!

  VastaaPoista
 6. Jep. Se joka pystyy elämään ilman tähän kilpailuun sekaantumista, on voittaja, eli kilpailustahan aina kaikesta on kyse.

  VastaaPoista
 7. Aivan asiaa! Hyvä Samu!

  VastaaPoista
 8. Sanaton. Tärkeetä tekstiä koko juttu yläpuolella. Ei ois ollu yhtäkään juttua, mihin en ois voinu samaistua ;)

  VastaaPoista
 9. niin totta koko teksti! mahtava kirjotus :)

  VastaaPoista
 10. asiaa! Mahtava tämä postaus :)

  VastaaPoista
 11. gggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkghgggghgjhkjhjhkgjkgh

  VastaaPoista
 12. Tää oli kyllä niin totta!

  VastaaPoista
 13. wau! nii totta toi kaikki! mahtavaa tekstii, pisti ajattelee! :) muutenki tää blogi on nii sairaan kiva! :)

  VastaaPoista
 14. oon saNaton en naton. miten yhteen tekstiin voi liittyy nui tärkee ajatus joka pitää sisällä monia yksityiskohtia! propsit sulle!

  VastaaPoista
 15. aivan mahtavaa tekstiä! (:

  VastaaPoista
 16. Siisti ku tullu näin paljon palautetta teiltä ! Oli vissiin ihan positiivinen piristys laittaa jotain vähän erinalista matskua. Niinkuin maikki sano niin mulla on aika paljon mielipiteitä ja joskus vähän turhankin voimakkaita ja ihmisiä "lokeroivia". Emmä tänne jaksa ihan kaikista alkaa kirjotteleen, mutta jos tulee joku ajankohtainen tulevaisuudessa vastaan niin kynnys on ehkä nyt pienempi pistää tänne tämäntyyppistä matskua.

  Kiitos ja kumarrus !

  VastaaPoista