perjantai 26. kesäkuuta 2015

Interrail

Vihdoin tänä kesänä sain toteutettua pitkäaikaisen unelmani pakata rinkkani ja lähteä kiertämään Eurooppaa Interrailin muodossa. Interrail on junalippu, joka käy lähes jokaisessa Euroopassa liikkuvassa junassa tietyn ajanjakson verran. Esimerkiksi meidän lippumme sisälsi 10 matkustuspäivää 22 päivän ajanjaksolla. Reilauksen hyviä puolia on muun muassa sen helppous ja mahdollisuus nähdä monta maata lyhyessä ajassa. Reilu puolen vuoden säästämisen ja fiilistelyn jälkeen pääsimme vihdoin sunnuntaina 7.6 aloittamaan reissun jo tutuksi tulleen reissukaverin Teemun kanssa.

Interrailin toteutustapoja on useita, joista ääripäissä ovat täysin suunnittelemattomuus, jossa reitti määräytyy sen perusteella, mitä junia kultakin asemalta sattuu sinne saavuttaessa olemaan lähdössä, sekä tarkkaan suunnittelu, jossa reitti valitaan huolella etukäteen, sekä hostelli ja junavaraukset tehdään jo hyvissä ajoin kotoota käsin. Meidän toteutustapamme oli jostain tältä väliltä. Valkkasimme reitin suurpiirteisesti etukäteen sen mukaan, että pääsisimme moikkaamaan mahdollisimman montaa kaveria ympäri Eurooppaa. Lopullinen reitti oli seuraavanlainen: Budapest - Praha - Munchen - Schwarzach - Amsterdam - Lontoo. Reissu kesti yhteensä kaksi ja puoli viikkoa ja jokaisessa kohteessa vietimme keskimäärin kolme päivää. Aloitimme reissun lentämällä Budapestiin ja samaa tapaa käytimme palattuamme takaisin Lontoosta Suomeen.

Yöpymiseen käytimme couchsurfingia, sekä hostelleja, joissa majoituimme joko 4 hengen dormeissa tai kahden hengen huoneissa. Varaukset hostelleihin hoitui helposti Hostelworldin kautta ja keskimääräinen hinta per yö per naama oli noin 25 euroa. Couchsurfing.com sivustolle rekisteröitymällä voit löytää itsellesi ilmaisen majapaikan jonkun paikallisen tarjoamalla sänkyä/sohvaa/patjaa, jolla voit viettää yösi. Samalla hosteilla (=yöpaikan tarjoajilla) on omista menoista riippuen tapana viettää jonkin verran aikaa vieraiden kanssa. Niiden kanssa voi esimerkiksi kierrellä kaupunkia, kokkailla yhdessä, käydä oluella ja niin edelleen. Kiitokseksi yöpaikan tarjoamisesta vieraat voivat vaikkapa laittaa hostille jotain kotimaista ruokaa tai hoitaa hieman kotitöitä vierailun aikana. Me yövyimme couchsurfingin kautta Prahassa ja Munchenissä yhteensä kuusi yötä. Couchsurfing sopii täydellisesti reppureissailuun, sillä sitä kautta saa helposti uusia kavereita ja hyvää opastusta kussakin kohdekaupungissa ja kaiken lisäksi säästät vielä rahaa. Yöpyminen onkin yleensä matkustuksen suurin menoerä, joten sieltä on fiksua leikata säästääkseen rahaa muihin juttuihin.

Vaikka lähdimme reissuun Teemun kanssa kahden, oli kohdekaupungeista Amsterdam ainoa, jossa emme viettäneet aikaa oikeestaan muiden kuin toistemme kanssa. Budapestissä meillä oli kavereita jo vuosien takaa, Prahassa ja Munchenissa couchsurffattiin, Schwarzachissa yövyttiin syksyllä Suomessa vaihto-opiskelijana olleen Fabianin kotona ja Lontoossa vietettiin aikaa vanhan kaverini Jossun kanssa, joka suorittaa siellä työharjotteluaan. Toki ihmisiä voi tavata myös muilla tavoin paikan päällä paikoissa kuten hostellit, kahvilat, pubit, yökerhot jnejne. Mikään ei ole poissuljettua.

Tavoitteenani ei ollut kuitenkaan tehdä mitää Interrail-ohjetta, vaan esitellä lyhyesti reilaamisen idea ja kertoa reissustamme. Mikäli mieleesi tulee kysyä jotain reissustamme, Interrailista tai matkustamisesta yleensäkin, vastaan enemmän kuin mielelläni. Tässä postauksessa esittelen muutaman kuvan jokaisesta kohdemaasta. Tavoitteena olisi myös myöhemmin tehdä oma postaus jokaisesta kaupungista erikseen. Pidemmittä puheitta: saaneen esitellä ensimmäisen kattauksen kuvat reilistämme:


_DSC0010
Jokainen junamatka kesti keskimäärin kuusi tuntia


_DSC0020-2-2
Hostellin sisäpihalta Budapestistä

_DSC0093-2
Tonavajoki, Budapest

_DSC0094
Gyrosta ja kavereita Budapestissä

_DSC0647-2
Praha vuorikiipeilyreissultamme

_DSC0160
Vanhankaupungin aukio, Praha

_DSC0150
Me ja meidän huikee Prahan host Tereza
_DSC0466-2
Laillinen graffitiseinä Prahassa

_DSC0716-2
Prahan linna

_DSC0446
Dachau keskitysleiri lähellä Muncheniä

_DSC0445
Me ja meidän uus couchsurfing kaveri Melissa

_DSC0500
Lampi Black Forestilla Saksassa

_DSC0502
Moottoripyöräilemässä Saksassa

_DSC0798
I am Amsterdam - kyltti

_DSC00799
Amsterdam

_DSC0800_2
Big Ben, Lontoo

_DSC0803
Lontoon vallotuksessa

_DSC0801
Minä ja maailman paras Jossu Banksy Tunnelissa
_DSC0800
Banksy Tunnel

_DSC0888
Camden Town

6 kommenttia:

 1. Kiitos Lasse tästä postauksesta! Haluakko heittää kuin paljon suunnilleen piti säästää tollasta reissua varten? Teillä ku ei kuitenkaan menny varmaan tonnia shoppailuun ynnä muuta turhaa, että sulta vois saaha sellasen realistisen summan mitä nyt matkailuun ja normi syömisiin, juomisiin yms ajanviettoon :D Ja upea tuo kuva Prahan linnasta! Oliko kamera jollain tasolla vai oliko sulla jalustaki matkassa? Ois niin siistiä kokeilla tollasta rennompaa reissaamista ja varmasti on olemassa älyttömän huippuja hosteja, mutta jotenkin vaan oon liian skeptinen tyyppi :D Onko noihin mitään sellaista "turvaa" vai onko vaan luottamus ainoa juttu? Ja kannatko sää kaiken arvokkaan aina mukana esim jos ois läppäriä tms vai uskallakko jättää hostien luo...?

  VastaaPoista
 2. Ole hyvä:) Itellä meni reissuun kaikenkaikkiaan noin 1 800 euroa, johon sisältyi lentoliput Budapestiin ja takas Suomeen Lontoosta 350e, Interraillippu 280e, Shoppailut ja tuliaiset 100e ja loput meni sitten kaikkeen muuhun. Päiväbudjetti, joka sisälsi ruoat, juomat, majoitukset, julkiseen liikenteen ja aktiviteetit oli Budapestissä ja Prahassa 45e, Saksassa 65e ja Damissa ja Lontoossa 75e ja tosta ei oikeastaan paljoa menty yli. Tolla määrällä sai syödä joka päivä ulkona vähintään kerran ja ei tarvinnut etsiä pelkästään välttämättä halvimpia vaihtoehtoja. Lisäksi jouduttiin ostamaan 90e lentolippu Amsterdamista Lontooseen, kun junat oli buukattu usealta päivältä loppuun ja lento oli tosiaan jo ostettu Lontoosta Suomeen. Todettakoon vielä, että säästäväiselle ihmiselle reissu ois kyl mahdollista ollut toteuttaa alle tonnilla. Säästä voi esim juurikin niistä yöpaikoista, syömällä ja kokkaamalla hostellilla ja aloittamalla ja lopettamalla reissun junalla. Päätimme kuitenkin lentää niin meno- kuin paluumatkankin, kun tällä tavalla pystyimme näkemään mahdollisimman monta kiinnostavaa maata.

  Kuvan Prahan linnasta olen ottanut käsivaralta. Tosin ei onnistunut ihan ekalla yrittämällä ja keskittyä piti kovasti, jotta kamera ei pääsis liikkumaan :D

  Tossa couchsurfingis luottamus on ainoa lopullinen tae itsensä ja tavaroidensa turvallisuudesta. Couchsurfing.com sivustolla käyttäjät voivat antaa hosteilleen ja vierailleen joko positiivisia tai negatiivisia suosituksia sen mukaan, millaisia kokemuksia heillä heistä on. On siis paljon helpompaa päästä vieraaksikin jos suosituksista löytyy vain positiivisia juttuja, sillä kyllä sinne joku kirjottaa jos tavaraa häviää tai mitään vastaavaa. Samoten sit livenä nähtynä toisesta muodostuu aika nopeesti mielipide et voiko luottaa vai ei.

  Meidän tapauksessa kaikki kokemukset couchsurfingista oli äärittäin hyviä, mutta toki myös huonoja tapauksia on olemassa. Mulla arvoikkaimpana juttuina, joita jätin välillä kämpille oli juurikin kamera ja toinen linssi. Meki taidettiin luotettavilta tyypeiltä vaikuttaa, kun molemmat antoivat meidän hengailla kämpillään, vaikkeivat olleet itse paikalla. Toisessa paikassa saatiin vielä vara-avaimet kämpillä vierailun helpottamiseksi.

  Kiitos Anni kysymyksistä ja kysy toki lisää jos tulee viel jotain mieleen! Tähän oli hauska vastata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ei toistaiseksi muuta! :D Kiitos hyvästä ja monipuolisesta vastauksesta :)

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää aivan sairaan siistiltä kokemukselta! Tykkään näistä kuvista hirveesti!:-)

  VastaaPoista
 4. Älyttömän upeita kuvia! Innolla ootan tulevia postauksia, jeah! Siistiä! Rohkee jäbä. (y)

  VastaaPoista
 5. Hei ei vitsi! Huippuu nähä, et tää blogi on vielä pystyssä vaikken oo lukenu pitkään aikaan. Tosi kiva postaus reilauksesta, jotakin ton tapasta itelläki suunnitteilla toteuttaa jossain vaiheessa ja vielä kiinnostavampi postaus, ku oon itekkin nyt alkanu lähinnä matkailusta postailemaan :-) !

  - Mira http://mirannn.blogspot.com

  VastaaPoista