torstai 3. syyskuuta 2015

Ongelman siirtäminen vai ongelmien minimointi?

Reippain askelin kävelen työpaikan laituria pitkin ja työnnän kärryä jossa on neljä pönttöä, jotka on tarkotettu biojätteelle. Työpäivä on päättymässä ja käyn viemässä ne tiskihuoneeseen jossa tummaihoinen siivoojaa laulaa epävireisesti Britney Spearssia ja moikkaa iloisesti. Hän selkeesti nauttii työstään, jota monikaan suomalainen ei edes viitsi ottaa vastaan jos hommaa tarjottaisiin. Totean mielessäni että siinäpä hieno mies, joka on selkeesti sopeutunut Suomeen. 
Jatkan matkaani toimistoon ja istahdan sopivasti kuluneelle toimistotuolille. Vilkasen pari raporttia ja eksyn sen jälkeen amppareiden sivulle josta silmiin pomppaa muutama uutinen. Pizzamafia riehunut Oulussa sekä jälleen uusi raiskaustapaus kaupungin toisella puolen. Molemmissa on kyseessä tekijät ovat maahanmuuttotaustaisia. Herää kysymys, miten löytää kultainen keskitie ? 

Valitettavaa tässä maailmassa on että raha ratkaisee. Vanha sanonta "rahalla saa ja hevosella pääsee", on niin lähellä totuutta kun se voi vaan olla. Kyllä hevonen ehkä on nykyään paremminkin verrattavissa muihin menopeleihin mutta kuitenkin. Onko väärin tuntea pahaa oloa siitä että romani nostaa povarista kasan seteleitä ja maksaa sillä euron kahvin, kun tietää että hän ei ole penninjeniäkään ansainnut töitä tekemällä, tai siitä että suomeen tulee jatkossa entistä enempi pakolaisia. Otsikkoa aukaisten haluaisin kysyä, haluammeko siirtää ongelman tänne tarjoamalla turvaa vai luoda rauhaa ja parempaa elintasoa sinne mistä hän on tulossa ? 
Toivon ja uskon että kuitenkin suurin osa heistä haluaisi mielummin jäädä kotimaahansa, mikäli siellä olisi paremmat oltavat. Kun laitettaisiin enimmät niistä euroista jotka menevät maahanmuuttoon sinne missä ongelma on, koittaen parantaa elintasoa siellä ja ratkaista suuria ongelmia. Valitettava tosiasia kun kuitenkin on se että ne jotka eniten apua tarvitsevat eivät ole etusijalla silloin kun turvapaikkoja kun jaetaan, vaan ne joilla on tuohta jolla nopeuttaa prosessia.
Ei suomen ulkomaan avulla kaikkia sotia saa lopetettua mutta kyllä asioita voidaan edistää parempaan suuntaan.

Onko valtiolla oikeutta karkoittaa maahanmuuttajaa joka ei sopeudu uuteen paikkaan. Uskon että kaikkeen tottuu, ja ihminen on hyvinkin sopeutuvainen ja kykenevä muuttumaan. Eli mikäli ei ole valmis osoittamaan kiitollisuutta ja arvostusta turvapaikkaa kohtaan niin paluulippu kouraan ja takaisin kotimaahan.


Sinä suvaitsevaisuuden lähettiläs, oletko valmis antamaan palkastasi ison siivun sille että voimme rahoittaa maahanmuuttoturismia, joka ei ole misään vaiheessa kannattavaa. Ja niille jotka sanovat että Suomi on niin rikas maa että meillä on velvollisuus ottaa kaikki halukkaat maahanmuuttajat vastaan, onko velka jolla ei ole vastinetta rikkautta. Minulle kun on kerrottu asian olevan juuri toisinpäin. 
Kuuntelen edelleen Graciaksen musiikkia, syön Axun tekemää majoneesilättyä, ihastelen Britniä laulavan siivoojan elämänasennetta, annan yhtä ison asiakaspalveluhymyn somalialaiselle kuin kokoomuslaiselle yrittäjälle ja nautin muutenkin monikulttuurisuuden positiivisista puolista. En siltikään niele sitä että he vaativat mahdottomia sekä rikkovat lakia perustaen teot ja tavat kulttuurieroon. Maassa maan tavalla. 
En siis koe olevani rasisti vaan maahanmuuttokriittinen nuori jonka poliittinen linja yleensä osuu melko keskelle. 


Olenko ansainnut hyvän ja turvallisen kotimaan ? En tiedä, olen ehkä vain onnekas, mutta koitan tehdä sellaisia asioita elämässä että myös tulvaisuudessakin ihminen pystyy syntymään turvalliseen kotiin ja maahan. Toivon myös että tulevaisuudessa on enemmän niitä maita jossa voi kokea olevansa onnekas kun on syntynyt kyseiseen maahan, verrattuna tähän päivään.  

Ps. Mikäli et ole katsonut tätä videota, katso ja pohdiskele. 
Pps. Mikäli herää ajatuksia, purista ne tekstiksi ja julkaise kommenttina, se voi johtaa mielenkiintoisiin keskusteluihin. 

16 kommenttia:

 1. Nykyään alkaa pomppia silmien eteen joka päivä näitä kirjoituksia maahanmuutosta ja sitä kritisoidaan aika rankasti varsinkin nuoren kirjoittajan toimesta. Monesti kirjoitukset on sisältää vahvasti olettamuksen että maahanmuuttajia tulee järkyttävä määrä ja jokainen niistä raiskaa ja ryöstää. Sillä on helppo pelotella ihmisiä ja saadaan aikaan ikäviä asenteita maahanmuuttajataustaisia vastaan. Ja kun asia kuitenkin on niin että paljon löytyy sitä mamuväestöä jotka elää ihan normaalia työntekokeskeistä arkea meidän muiden mukana! Ei oo kiva kun some täyttyy kaikesta mamuvihapaskasta tyyliin "isoisät taisteli tän maan puolesta ja nyt se kaikki pilataan maahanmuutolla". Koko rakkaan koti-Suomen kansalla on mun mielestä peiliin katsomisen paikka siinä, mistä valitetaan!! Eikö tajuta miten hienosti asiat on? Valtaosalla ei ole päivittäisessä arjessaan ole sen isompia ongelmia kuin omenalaitteen akunkesto!! Ja hei, minä en kannata maahanmuuttoa. Olen vahvasti sitä vastaan (pakolaisia,elintaso pakolaisia ym. työperäinen maahanmuutto OK) . Ongelmia tulisi hoitaa paikanpäällä. Hieno kirjoitus Samu. Sekavaa kommenttia heti aamutuimaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä yllätä lainkaan että jäbä heränny aikalailla sillon ku mä oon saanut just unenpäästä kiinni. Niinhän se menee että siellä missä on hyvää on myös pahaa. Jotkut eivät osaa katsoa sitä hyvää ja näkee vain pahan. Mun mielestä ääripäät on muutenkin aina vähän sellasia joiden kanssa on edes vaikea keskustella kun he eivät ymmärrä toisen mielipidettä, eivätkä voi sulattaa sitä että joku ajattelee toisin.

   Mulla alkaa olla omena siinä iässä että ei riitä enää pelkkä yölataus, miten mä tästä selviän ?

   Poista
 2. No huhhuh. Olipa mielenkiintonen ja puhutteleva tuo video! Ja sen myötä ymmärsin paremmin sunki pointin tässä. On nää vaikeita asioita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isoja ja vaikeita asioita, joita tuskin koskaan saadaan siihen jamaan että kaikki olisivat tyytyväisiä.

   Poista
 3. Loistav kirjotus taas kerran! Oishan se mahtavaa jos ihmiset pääsisivät ympäri pallon syntymään turvallisiin ja kehityksellisiin valtioihin. En oo yhtään rasisti ja oon aina inhonnut kaikkea rasistista puhetta ja mun mielestä kaikki ansaitsee mahdollisuuden ja tervetuloa vaan tänne! Se kiitollisuus ja hyvä käytös pitää kuitenkin näkyä ja mun mielestä ihan suomalaisiaki hyysätään ihan liikaa tietyissä asioissa. Tottakai tietyissä asioissa on upeaa, että meitä tuetaan, mutta ihmiset jotka oon lorvii ilman mitään syytä ja tuhlaa muiden aikaa ja rahaa saati tekee jotain rikollista niin paluulippu vaan kouraan. Laittasin mielelläni sellaiset suomalaisetki pois täältä, mutta heillä kai on ikävä kyllä erilailla "oikeus" olla täällä.. Kyllä töitä tai koulutuksen aina löytää, monet vain tavoittelee ja haluaa liikaa. Ihailen niin paljon ihmisiä, jotka nauttivat työstään ja arvostavat sitä vaikka tekisivät jotain ei niin haluttu hommaa. Harva sitä kuitenkaan pääsee suoraan huipulle tai edes puoliväliin huippua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehänse on kun suomalaisilla on jo tällähetkellä melko iso ongelma itsellään, kun asenteet on muuttunu siihen että on oikeus olla tekemättä mitään, kyllä ihmisestä huolta pidetään. Passivoituminen on melko paha asia.

   Poista
 4. http://yle.fi/uutiset/jari_tervo_seitsemansataatuhatta_rasistia/8265770 http://app.kauppalehti.fi/uutiset/onneksi-emme-ymmarra/f4ZTegvJ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista luettavaa ! =)

   Poista
  2. http://www.hs.fi/m/ulkomaat/a1433480590053?jako=028060c466521b5b9b95527ef32a2186&ref=fb-share

   Poista
 5. Älyttömän hyvä kirjotus. Samaistun tohon sun tekstiin! Hyvä Samu!

  VastaaPoista
 6. Ihmiset ei tahdo ymmärtää, että pakolaisten vastaanottamimen Suomeen maksaa jokaiselle suomen kansalaiselle huimat 30€ vuodessa. Tiesitkö, että esim. diabetes lääkettä yksi tabletti maksaa 1€. Näitä tabletteja myydään 70 kpl paketeissa. Niihin saa täyden kelakorvauksen, jolloin maksettavaa jää sairastavalle 4.7€. Monestihan diabetes johtuu huonoista elintavoista (jos jätetään laskuista perinnöllinen diabetes). Vuonna 2007 pelkästään diabeteksen kelakorvausten kulut oli 1,3 miljardia euroa pois opiskelijoilta ja vanhuksilta. Kaikkien suomen lääkkeiten kuluista puhumattakaan. Tähän verrattuna 100 miljoonaa, joka menee pakolaisille on niin pieni määrä, ettei sen säästämällä saatas suomessa mitään paremmaksi. Tai ainakaan mua ei haittaa jättää yhtä ryyppyreissua vuodessa pois, jos se takaa yhdelle ihmiselle turvallisen paikan, ilman pelkoa vainoista, pommeista ja meren ylityksistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkään kantaaottamatta pakolaisten vastaanoton tärkeyteen, tuollaisia lukuja heitellessä olisi suotavaa olla esittää lähde väitteensä tueksi. Samalla näkisi mitä kaikkia kuluja tuohon lukuun on huomioitu.

   Poista
  2. Mielenkiintoisia pointteja. Vielä mielenkiintoisempaa olisi tietää lähteet, niinkuin toinen anokin jo heitti.
   Ps. Lääkkeiden arvolisävero on 10%, kuinka paljon sieltä tulee takas rahaa ?

   Poista
  3. Tsek lauantain kaleva. Sieltä löytyy s 14-15 faktaa turvapaikanhakijoiden aiheuttamista kustannuksista. Jos suomeen tulis 30 000 pakolaista vuoden aikana rahaa palais 114 miljoonaa. Vrt eduskuntatalon remontti maksaa 125 milj. Toki tän jälkeen pakolaisten pitäisi saada töitä jotta eivät yhteiskunnan tukien varaan

   Poista
  4. Tuo selvensi. On kuitenkin aika yltöoptimistista ajatella, että tulijoista kaikki tai edes puoletkaan tulisivat työllistymään vuodessa kielitaidottomuuden ja mahd. koulutuksen puuttumisen vuoksi. Eli kulut eivät tulisi loppumaan tuohon.

   Poista