maanantai 14. syyskuuta 2015

Praha: The City of a Thousand Spires

"11.6.2015
Kuusi tuntia junassa takana, tunti vielä edessä... Tutustuttiin johonki fanaattiseen slovakialaiseen suomifaniin. Tiesi suomen kielestä ja bändeistä varmaan enemmän ku minä ja Teemu yhteensä.
Prahassa meitä hostaa Tereza, joka fb-keskustelujen pohjalta vaikuttaa tosi kivalta. Nälkä alkaa oleen..."

Ennen reissua olin päättäny et haluun reissusta muistoksi jotain muutakin kuin kuvia. Aiemmin olin harmitellu kun ei lapsuudessa tullu kirjoteltua päiväkirjaa ja päätinki korvata tämän menetyksen ostamalla komian nahkakantisen vihkosen johon voisin kirjotella reissufiiliksiä.

_DSC0427-2

Reittiä suunnitellessa mietittiin Prahan sijasta aluksi Venetsiaa, mut päädyttiin loppujen lopuksi kuitenki tähän "satojen kirkontornien kaupunkiin". Syitä tähän oli mm. hintataso ja se, ettei Praha ole niin turistirysä kuin Venetsia, vaikka turistirysä onkin. Prahassa oli meidän ensimmäinen sohvasurffauskokemuskin. Meitä hostas Tereza, jolle myöskin sohvasurffaus oli uutta ja ihmeellistä. Tereza oli kuitenki kuin tehty sohvasurffaukseen ja oli oikeen esimerkillinen host meille. Saatiin Teemun kaa käyttöön oma huone ja päästiin maistelemaan monenlaista paikallista ruokaa Terezan kokkaamana. Heti ensimmäisenä päivänä tää esitteli meille kaupunkia ja perus turistikohteita, kuten Charles Bridgen ja Old Town Squaren. Lisäks se vinkkas meille jonku paikallisen leipomon, jossa käytii seuraavana päivänä Teemun kans ostoksilla.

_DSC0687-2

_DSC0528-2

_DSC0552-2

DSC_0555
Vahingonilo paras ilo


Toisena päivänä Tereza oli töissä, joten lähettiin Teemun kans tutkimaan kaupunkia Terezalta ja aamulla Tripadvisorista hankituilla vinkeillä. Ensimmäisenä kohteena oli laillinen graffitipaikka, jossa silläki hetkellä oli kaveri telailemassa itelle graffitipaikkaa valmiiks. Graffitien ihastelujen jälkee pääteltii talsia muutaman kilsan matka keskustaan. Mieleen jäi hillitön kuumuus, johon ei ollu Suomen kylmässä kesässä tottunu. Kokoajan piti muistaa juoda jotaki jos ei halunnu kärsii nestehukasta.

_DSC0461-2

_DSC0495-2
Tälläsii segweitä oli kaupunki täynnä. Ei vuokrattu - onneksi.

Pienen kävelyurakan jälkee päätettii pitää breikki ja etittiin Terezan vinkkaama katuleipomo, josta haettiin trdelníkit. Pienen etsimisen jälkee löydettii viel kahvila, josta saatiin erinomaiset, ellen sanois jopa täydelliset, latet. Niitä sit nautiskeltii rotvallin reunal, kun ei kehattu toisen paikan trdelníkejä mennä kahvilaan syömään. Alunperin Romaniasta lähtösin oleva trdelník valmistetaan käärimällä hiivataikina metalliputken ympärille, jonka avulla se paistetaan ja tämän jälkeen dipataan sokeri-pähkinäseoksessa. Lopputuloksena on maukas pullamainen herkku.

_DSC0543

_DSC0663-2

Herkuttelun jälkee suunnistettiin kohti John Lennon Wallia. Kun John Lennon murhattiin vuonna 1980, tähän kyseiseen seinään alkoi ilmestyä muistokirjoituksia ja -maalauksia tämän The Beatlesin perustajan muistolle. Aluksi poliisilla oli tapana käydä pesemässä maalaukset pois, mutta nuoriso maalasi ne aina takaisin. Vuodesta 1990 lähtien seinä on ollut kuitenkin laillisesti taiteiltavissa ja on nykyään jo lähes virallinen turistikohde kaupungissa. John Lennon Wall löytyy osoitteesta Velkoprevorske namesti (Suurpriorin aukio).

_DSC0564-2

_DSC0584-2


_DSC0573-2

Iltapäivästä noustiin vielä metsäisen mäen päälle, josta oli mukavat näkymät kaupungille. Illan päälle Tereza näytti meille vielä paikallista yöelämää. Hyviin ja halpoihin oluihin (n. 1,30e / pintti) oli mukava päättää kaikinpuolin onnistunu päivä.

_DSC0644

Viimeisenä päivänä ohjelmassa oli vierailu Prahan linnassa. Paikka oli kyllä vaikuttavan näköinen ja täynnä turisteja, niin kuin asiaan kuuluu. Linnassa asuu rasistisista lausunnoistaan tunnettu presidentti Milos Zeman, joka kuuleman mukaan jakaa mielipiteitä paikallisten keskuudessa.

_DSC0731-2

_DSC0764-2

_DSC0769-2

_DSC0776-2

_DSC0792-2

Linnan jälkeen tarkoituksena oli mennä piknikille, mutta sade otti ohjat omiin käsiinsä ja pakotti meidät pysymään sisätiloista. Koettiin Teemun kanssa olevamme kiitollisuudenvelassa Terezan vieraanvaraisuudesta ja päätettiin kiittää kaikesta leipomalla karjalanpiirakoita. Ikinä aiemmin ei ollu kumpikaan meistä niitä tehny, mut niin vaan muutaman tunnin väkerryksen jälkeen saatiin maistuvat piiraat ulos uunista!

_DSC0796-2

Prahan vierailusta jäi päällimmäisenä mieleen ehdottomasti kaunis arkkitehtuuri. Ymmärrän täysin miksi kaupunki valikoituu usein häämatkakohteeksi. Myös halpa hintataso on varmasti turistien mieleen. Kiitokset couchsurfing.comille ja Terezalle yöpaikasta! Prahasta sain alun mun sohvasurffausuralle, joka on jatkunut hostauksen merkeissä reissusta palaamisen jälkeen.

Prahan jälkeen vuorossa olis München, josta meillä oli taas sohvasurffauspaikka tiedossa. Postausta tiedossa myöhemmin siis sieltäkin!

2 kommenttia:

  1. Satuimpa sopivasti selailemaan teidän blogia pitkästä aikaa, tein nimittäin just tänään hostellivarauksen Prahaan! Tän postauksen inspiroimana mukavampi alottaa oman loman suunnittelu. Ainaki yks trdelník pitää matkalla maistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! :) Nautihhan matkasta! Kelpais itelläki lähtä tätä Suomen syksyä johonki karkuun

      Poista