perjantai 28. lokakuuta 2016

Opiskelu Budapestissa

ibs

Sain mun ensimmäisestä vaihtokuukaudesta kertovaan postaukseen kysymyksiä, joiden vastaukset mulla veny niin pitkäksi, että päätin tehä tästä ihan oman postauksen. Pohjustuksena vielä siis, että olen tällä hetkellä Erasmus-vaihdossa Unkarin pääkaupungissa Budapestissa. Tämän noin viiden kuukauden ajan opiskelen International Business Schoolissa. Tämä on yksityinen korkeakoulu, eli opiskelijat maksavat lukukausimaksun tänne päästääkseen.  Opetus koulussa tapahtuu ainakin suurimmaksi osaksi englannin kielellä ja muutenkin keskittyy todella paljo kansainvälisyyteen. Seuraavaksi lähen vastailemaan mun aiemmin mainitsemiin kysymyksiin:

Helmikuussa olis lähtö Budapestiin ja IBS:ään ja mua kiinnostais eniten kuulla itse koulusta, kursseista, opettajista yms! 

Oon tykänny todella paljo IBS:stä. Kaikki 7 kurssii joita mulla on, on tosi mielenkiintosia. Opetus on kuitenki ehkä vähä perinteisempää, entä meillä oamkissa, jossa työskennellään paljo ryhmissä. Täällä siis aikalailla opettaja puhuu ja vähä opettajasta riippuen myös välillä osallistaa opiskelijoita. Kyllä joillakin tunneilla saadaan ihan kunnon keskustelut aikaan.

Vaikka opettajat onki aika paljo äänessä nii onneksi kuitenki ne on keskiverto suomiopettajia eläväisempiä, eli siis harvassa on sellaset monotonisella äänellä työpöydän takaa puhuvat opettajat. Hyvin siis niitä jaksaa kuunnella ja vielä ku muutamat niistä omaa vielä erinomaisen mustahkon huumorin niin en ole vielä ehtinyt tunneilla pitkästyä.

Itse valitsin kurssit aika pitkälti sen mukaan ettei niissä ole koetta, joka tarkoittaa sitä, että mulla on todella paljo sellasia itsenäisiä isoja tehtäviä jotka pitää palauttaa lukukauden lopussa. Äkkiseltään laskettuna näitä min. 2000 sanaa sisältävää akateemisesti kirjotettua itsenäistä tehtävää mulla on viisi. Vaikka Erasmus-elämä on tähän mennessä ollu tosi huoletonta, pitää jossain vaiheessa kuitenki hommiaki tehä ihan huolella. Syy tähän kokeettomien kurssien valintaan oli lähinnä se, että pääsisin koulun kokeille pyhittämän tammikuun aikana matkustelemaan mahollisimman paljon.

Millaisia sun mielestä unkarilaiset on olleet? Onko heihin ollut helppo tutustua?

Täytyy sanoa, että mun ennalta tuntemien unkarilaisten lisäksi en oo tutustunu ku kahteen unkarilaiseen poikaan. Toinen on meijän koulussa vaihtarina Tanskasta, jossa opiskelee tietääkseni paljonki unkarilaisia. Toinen taas on asunu nuoruutensa ulkomailla ja muuttanu takas Unkariin vasta pari vuotta sitte, jollon alotti opiskelut meijän koulussa. Nää kaikki tuntemani unkarilaiset on kuitenki tosi mukavia, enkä äkkiseltään edes hoksaa miten eroaisivat mukavista suomalaisista. Okei, no poskipusut vastakkaisen sukupuolen kanssa on vieläki vähä hämmentäviä; pitikö se nyt alottaa oikealta vai vasemmalta..?

Onko hyvä "yhteisöllisyys"? 

Meijän koulun opiskelijoista kuitenki noin puolet on unkarilaisia ja loput tulee sitte ympäri maailmaa. Näin kärjistetysti sanoen unkarilaiset liikkuu omissa porukoissa ja kansainväliset opiskelijat omissa. Sama ilmiö on tuttu Suomessaki. Aika pitkälti vaihtarit liikkuu sielläki omissa porukoissaa. Tosin täällä tää on vielä isommassa mittakaavassa, kun koulu on kansainvälinen. Unkarilaisilla on täällä oma elämä ja muut on tullu muualta ja ne haluaa nähä kaupunkia ja tehä paljo asioita muiden ulkomaalaisten kanssa. Erasmusopiskelijoiden lisäksi on tutustunu ehkä 8 ”ulkomaalaiseen” opiskelijaan, joista niistäki suurin osa on Erasmus-tuutoreita.

Aiemmin mainitsinki jo meijän koulun ESN-toiminnasta: ”Meijän koulun ESN (Erasmus Student Network) järjestää todella paljo monenlaista tapahtumaa vaihtareille. Ollaan käyty vierailulla eläinpuistossa, istuskeltu piknikillä, ajeltu veneellä pitkin Tonavaa ja käyty vesipuistossa laskee mitä kuumottavimpia vesiliukumäkiä.” Lisäksi verrattuna keskiverto suomituutoriin (joka siis itsekin oon suomessa ollu), tuutorit tuntuu viettävän tosi paljo aikaa vaihtareiden kanssa. Tämä johtunee juurikin siitä, että ne ovat itekki lähes poikkeuksetta muualta tulleita. 

Tässäpä olis tämä kommentista postaukseen venynyt vastaus siihen, millaista on opiskelu International Business Schoolissa. Lisäkysymykset on enemmän ku tervetulleita, näistä ku innostuu paljo enemmän entä deadlineja lähestyvistä koulutehtävistä. Jätin tarkoituksella vastaamatta sen laajemmin ”minkälaisia unkarilaiset ovat” –kysymykseen, sillä aion sisältää sen mahdollisesti myöhemmin tulevaan kulttuurierot/unkarilaiset/unkari/mitäikinä –postaukseen. Loppuu vielä meijän koulun mainosvideo Budapestista. Muistan ku ennen vaihtoon lähtöä fiilistelin tota moneen kertaa ja nyt tuntuu hassulta ku tunnistan lähen jokaisen videossa esiintyvän ainaki kasvoilta.2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta! Mukava että sulla on tähän mennessä positiivisia kokemuksia koulusta :) Yksi juttu mua kuitenkin vielä kiinnostaisi, eli tarviiko tunneilla/luennoilla olla oma läppäri mukana? Tai onko se hyvä olla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postaus tyydytti! :) Mää en ite oo ottanu läppäriä kouluun koskaan lukuunottamatta paria kertaa ku ollaan tehty ryhmätyötä. Muistiinpanot oon ottanu ihan perinteisesti vihkoon. Osa porukasta kantaa läppäriä mukana aina, tosin jotku opettajat ei sitä salli. Eli siis aikalailla omasta halusta on kiinni et miten tykkää tehä muistiinpanot.

      Poista