keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Mikä ihmeen rauniobaari?

Szimpla Kert on yksi Budapestin lukuisista rauniobaareista, joita alko ilmestymään Pestin 7th districtin katukuvaan 2000-luvun alkupuolella. Tällä 7th districtillä asu vielä toisen maailmansodan aikaan juutalaisyhteisöjä, kunnes Saksa vallotti Unkarin 1944 ja sadat tuhannet juutalaiset kuljetettiin keskitysleireille.

Toisesta maailmansodasta saakka nää lukuisat rakennukset on ollu hyläittyinä, kunnes 2000-luvun alkupuolella paikalliset bisnesmiehet saivat päähänsä muokata näistä rakennuksista baareja. Resepti tähän oli yksinkertanen: ei tarvinu ku palkata muutama nykytaidetta tekevä hippi ja designeri luomaan paikkaan 70-luvun baarien tunnelma, ostaa pari oluthanaa ja pitää paikkaa auki aina aamutunteihin saakka. Reilu 10 vuotta myöhemmin rauniobaareja löytyy Budapestista jo kymmeniä, joista Szimpla on kaikkein ensimmäinen ja ehdottomasti myös överein.

Szimplasta löytyy useita huoneita eri teemoilla ja mitä mielenkiintoisimmilla koristeluilla: löytyy autoa sisäpihalta ja polkupyöriä seiniltä. Tykkään ite paikasta varsinki siksi, et se on yks harvoista baareista, jossa musiikki ei huuda niin lujalla että se tekis keskustelusta vaikeeta. Vaikka paikka onki nykyään turistien täyttämä mm. tultuaan vuonna 2012 äänestetyksi maailman kolmanneksi parhaaksi baariksi, suosittelen kaikkia taiteesta ja erikoisista paikoista pitävistä ehdottomasti vierailemaan paikan päällä. Seurustelun ja juomista nauttimisen lisäksi paikalla voi vaikkapa poltella vesipiippua ja napostella pikkupurtavaa.


DSC_5868DSC_5884DSC_5882DSC_5877DSC_5891DSC_5885DSC_5905DSC_5907DSC_5910

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti